Frankfurt Başkan Soyer’i Ağırladı

Haberler

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve beraberindeki heyet, Frankfurt Büyükşehir Belediyesi’nin davetiyle kente özel bir ziyarette bulundu.

Dünya Kenti İzmir Derneği (DİDER) ve Frankfurt Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla organize edilen programa, DİDER Başkan Yardımcısı Ruhisu Can Al, İzmir Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler ve Turizm Daire Başkanı Gökçe Başkaya, Başkan Danışmanı Onur Eryüce, Başkan Asistanı Kerem Ziya Yangöz, ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, Yatırım Koordinasyon müdürü Göktürk Altınbaş ile ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı katıldı.

Soyer ve beraberindeki heyetin Frankfurt’a iki günlük ziyareti yoğun geçti. Önce Frankfurt Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden, Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldmann, Frankfurt İl Genel Meclisi Başkanı Hilime Arslaner ve diğer yetkililerle bir araya gelen Soyer, belediyenin tarihi “İmparatorlar Salonu”nda gerçekleştirilen Frankfurt Türk Film Festivali’nin açılış galasına da onur konuğu olarak katıldı.

Dünya Kenti İzmir Derneği’nin (DİDER) Frankfurt ofisindeki buluşma ise İzmir’in çeşitli kentleriyle kurmaya başladığı stratejik ortaklıklara ilişkin yurtdışında gerçekleştirilen ilk toplantı oldu.

“İzmir ile benzerlikler gördüm”

Tunç Soyer  Frankfurt Belediyesi’nin ‘İmparatorlar Salonu’nda bulunan şehrin ‘Altın Defteri’ni imzalarken beraberindeki heyet de, belediye, Sanayi ve Ticaret Odası, Zanaatkarlar Odası, kentin Ekonomi Destek Dairesi yetkilileriyle görüştü. İmza töreninde Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer, Frankfurt Belediye Meclisi Başkanı Hilime Arslaner ile Hessen Bilim ve Sanat Bakanlığı Müsteşarı Ayşe Asar ile  Dünya Kenti İzmir Derneği (DİDER) Frankfurt Başkanı Arif Arslaner de  hazır bulundular.

Soyer, F Kennedy ile İngiltere Kraliçesi Elizabeth ve Fransa eski Cumhurbaşkanı Mitterand’ın da yer aldığı ‘Altın Defteri’ne “İlk kez geldiğim Frankfurt’ta zenginlik ve güzelliğinden etkilendim. Bu zenginlik ve güzelliği yapan aynı doğayı güzel yapan biyoçeşitlilik gibi çok  kültürlülükten ve çok kültürlülüğe verilen değer ve saygıdan kaynaklandığını anladım. İzmir gibi bir liman kenti olarak özellikleri ve büyük benzerlikleri gördüğüm Frankfurt’ta çok güçlü bağ kurma potansiyelini taşıdığının farkında olarak ortak geleceğimize büyük bir heyecan duyuyorum. Sayın Başkan gösterdiğiniz sıcak ev sahipliği ve ilham veren dostluğunuz için çok teşekkür ediyor ve ilk fırsatta İzmir’e bekliyorum” ifadelerini yazdı.

Feldmann: Yakınlaşma başladı

Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldmann, Frankfurt’un 23 Nisan 2013’ten beri Eskişehir’in kardeş kenti olduğuna dikkat çekerek, kentlerin geleceğin belirleyicisi ve sorunları çözmesi gereken adresler olduğunu söyledi.

Feldmann, kardeş kent olmanın yeni yakınlaşmalara engel teşkil etmediğini de vurguladı. Frankfurt’un yalnızca Almanya’nın en büyük gökdelenlerinin, Avrupa ve Almanya Merkez Bankasının bulunduğu kent olmadığını kaydeden Feldmann, “Burada 200 dil konuşuluyor, 180 ülkeden insan yer alıyor. Bir çeşit Birleşmiş Milletler olmasının en güzel sonucu toplumsal barıştır. Bizi yansıtansa belediye başkanının korumasız dolaşabilmesi, diplomatlarımızın özel korumalı mahallelerde yaşamamalarıdır. Frankfurt’ta Türkler, Faslılar evleri, mahalleleri yok. Bu da bizi New York, Paris, Londra gibi  dünyanın diğer büyük kentlerinden ayıran bir özellik. Ancak bu bizim yönetimimizin veya belediye başkanının başarısı değil, öteden beri böyleydi. Frankfurt’ta muhafazakar olmak kentin uluslararası özelliğini korumaktır” dedi.

İzmir ve Frankfurt’un yakınlaşmasının başladığını kaydeden Peter Feldmann, “Umarım bir gün bir meydanımıza da İzmir adını veririz. Benim büro şefim orada doğdu ailesi halen orada. Bu da Frankfurt’un bir gerçeği. İzmir’in önemli bir liman kenti, farklı siyasi atmosferi olduğunun bilincindeyiz. Umarım heyetinizin görüşmeleri olumlu geçmiştir. İki kent arasında ekonomik işbirliği, yakınlaşma başladı” diye konuştu.

Soyer: Çok kültürlülüğü iyi biliyoruz

Frankfurt’a artık daha çok gelmek istediğini kaydeden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de “Frankfurt’un zenginliğinden çok etkilendim. Sayın Belediye Başkanı bu zenginliğin çok kültürlülüğe bağlı olduğunu söyledi. İki yüzü aşkın dilin konuşulduğunu belirtti. Çok kültürlülüğün zenginliğin sebebi olduğunu biliyoruz. Biz İzmir’i biliyoruz. İzmir’i de zengin ve güzel yapan liman kenti olarak o çok kültürlülüğü yüzyıllar boyunca yaşamış olmasındandır. Frankfurt ile İzmir arasında benzerlik liman kenti olmalarının yanı sıra çok kültürlülüğe saygı göstermek. Bugün bütün dünyaya hakim olan bütün totaliter, popülist rejimlere karşı demokrasiyi savunmak durumundayız. Demokrasi insanlığın en büyük inovasyonu olarak, bireylerin birbiriyle eşit olmasından yola çıkar. Bireylerin, insanların birbiriyle şehirler arası ilişkiler aslında demokrasinin de sigortasıdır. Çok sıkı şekilde sahip çıkmak gerekir. Frankfurt ile İzmir arasında güçlü bir ilişki kuracağımıza inanıyorum. Hatta hangi meydana İzmir adı, Frankfurt adı verilir bilememem ama bizim öneri alacağımız konusunda bir hissiyatım var. Festival Frankfurt ve İzmir ilişkileri açısından yepyeni bir ufuk açıyor” ifadelerine yer verdi.

Yurtdışında İlk Toplantı

İzmir’in dünyanın önemli kentleriyle stratejik ortaklıklar kurmasını desteklemek hedefiyle kurulan Dünya Kenti İzmir Derneği’nin (DİDER) yurtdışındaki ilk toplantısı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in katılımıyla Frankfurt’ta gerçekleştirildi.

Frankfurt Büyükşehir Belediyesi’nin davetiyle beraberinde İzmir sanayi ve ticaret dünyasının temsilcilerinin de yer aldığı bir heyetle Frankfurt’a gelen Soyer, DİDER’in Frankfurt Ofisi’ndeki toplantıda derneğin Almanya’daki üyeleriyle bir araya geldi.

Toplantıya DİDER Frankfurt Ofis Başkanı Arif Arslaner ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya DİDER Bremen, Bielefeld ve Ahlen-Hamm ofislerinin başkanları Ali Eliş, Cemalettin Özer ve Ahmet Salıncaklı da katıldı.

DİDER ev sahipliği yaptı

Toplantıda Avrupa ve İzmir arasında köprü kurumlar olarak kurulan DİDER ofislerinin başkanları bu alandaki şu ana kadar gerçekleştirilen çalışmaları, hedeflerini, İzmir ve kentleri arasında düzenli bir iletişim ve işbirliği ağının kurulup, geliştirilmesi için düşüncelerini, beklentilerini dile getirdiler.

DİDER Frankfurt Başkanı Arif Arslaner’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen yurtdışındaki ilk toplantının kendileri için “Heyecan verici” olduğunu vurgulayan Başkan Soyer, “Özgül ağırlığı çok yüksek bir toplantı oldu. Kullanılmayan ne kadar büyük bir potansiyelimiz varmış. Daha yapılacak ne çok şey varmış. İzmir için verdiğiniz emek paha biçilmez” dedi.

Soyer, kentler arasındaki ekonomik, kültürel ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi için somut çalışmaların hızlandırılacağını, önümüzdeki mayıs ayında İzmir’de gerçekleştirilecek toplantıya kadar bu alanlardaki ilk adımların atılabileceğini kaydetti.

Soyer’e Yoğun İlgi


DİDER toplantısından önce de Frankfurt ve çevresindeki yatırımcıları çatısı altında toplayan ekonomik kurumların yetkilileriyle bir araya gelen Soyer, KUBİ tarafından düzenlenen öğle yemeğinde de Frankfurt ve çevresinden politikacılar, Türk toplumunun temsilcileriyle buluştu.

Yemeğe, Hessen Eyalet Meclisi milletvekilleri Turgut Yüksel ve Taylan Burcu’yla Frankfurt İl Genel Meclisi Başkanı Hilime Arslaner, Belediye Başkanı Narges Esgandari Grünberg ve Frankfurt Türk Film Festivali Başkanı Hüseyin Sıtkı katıldı.

Soyer daha sonra Frankfurt’un tarihi merkezinde mevkidaşı Feldmann’la bir araya geldi. İkinci Dünya Savaşı’nda tamamen tahrip olan ve uzun yıllar süren dönüşüm çalışmalarının ardından tarihi dokusu korunmuş olarak yenilenmiş olan bölgeyi Feldmann’ın rehberliğinde gezdi. Soyer, kent merkezindeki gezintinin ardından CHP’nin kentteki merkezini de ziyaret edip, Frankfurt ve çevresindeki parti üyeleriyle bir araya geldi. Partinin Almanya’daki çalışmaları hakkında bilgi aldı, üyelerin sorularını yanıtladı.

Bu ziyareti kendileri için çok değerli olduğunu belirten Soyer, “Frankfurt’ta muazzam bir dostluk, muazzam bir ilgi gördük. Bu güzel bir başlangıç oldu. Bize büyük bir mutluluk veren yüklerle ayrılıyoruz” dedi.

(Kaynak: Artı49)

Sosyal Medya:

Şevket Özçelik Sokak No. 53 Kat 3 Akın İşhanı Çankaya – İzmir

E-bülten

E-posta listemize kayıt olarak güncel duyuru, haber ve etkinliklerden haberdar olabilirsiniz.

[mc4wp_form id="228"]

Dünya Kenti İzmir Derneği - DİDER © 2022. Developer and design by NANBIS